Uždaryti
Uždaryti
Taip
Ne
Uždaryti
Pasitikrink ar įrenginio nustatymuose įjungta buvimo vietos (auto location) funkcija.
Uždaryti
Patvirtinti
Atšaukti
Uždaryti
Įveskite savo el. pašto adresą ir mes atsiųsime Jums naują slaptažodį.
Thank you!
Uždaryti
Kartu keliauti smagiau? Tuomet suburk komandą ir padovanokite savo kelionę Lietuvai!

LT100 primena – komandoje negali būti daugiau nei 30 žaidėjų, tad pakvietimų skaičius ribotas.

Gero kelio!
Thank you!
Meniu

ONINĖS – LINKSMA VASAROS DERLIAUS ŠVENTĖ

Slinkite žemyn

Liepos 26 d. – Lietuvoje švenčiamos Oninės. Šventė, kuri lietuvių tautosakoje simboliškai žymėdavo rugiapjūtės pabaigtuves. Tai viena žinomiausių ir svarbiausių lietuvių vasaros švenčių.

Etnologų teigimu, dar pagoniškoje Lietuvoje panašiu metu būdavo baigiami patys svarbiausi vasaros darbai. Pabaigtuvių proga organizuotos vakaronės, derliaus šventės.

Būtent per Onines kepama naujo rugių derliaus duona, gaminami patiekalai iš šviežių bulvių, skanaujama prisirpusių uogų.

Visoje Lietuvoje šventinį sekmadienį bažnyčiose vyksta iškilmingi atlaidai. Šv. Ona atneša visas šiltojo sezono gėrybes, todėl Onos vardas Lietuvoje yra labai įprastas, labai daug parapijų turi šv. Onos vardą. Ne veltui liaudyje išlikusios patarlės ir posakiai pvz. „Ateina Onutė su šviežia duonute”,  „Šventa Ona – duonos ponia” ir kt.

Profesoriaus Liberto Klimkos duomenimis, kadangi ruginė duona nuo seno buvusi lietuvio pagrindinis valgis, tad ir rugiapjūtės pabaiga būdavo įprasminama įvairiausiomis apeigomis. Iš paskutinės nenupjautos rugių saujos laukuose darbininkai pindavo jievarą, t. y. savotišką kasą, kurios viršūnę žemdirbiai prilenkdavo prie žemės ir prislėgdavo akmenuku. Šis ritualas iliustruodavo kasmet pasikartojantį gyvybės ratą.

Vėlesniais laikais vietoj jievaro pindavo pabaigtuvių vainiką, kuris būdavo parnešamas šeimininkams, tarpuose tarp varpų įpynus baltų gėlių, simbolizuojančių laimę bei šviesą. Įteikus vainiką prasidėdavo linksmoji šventės dalis.

Tuo tarpu Lietuvos liaudies buities muziejaus vyr. muziejininkės Rasos Žumbakienės ir Buities, verslų ir amatų sk. vedėjos Janinos Samulionytės parengtoje informacijoje apie Oninių vaišes Suvalkijoje, rašoma: „Svečiams patiekdavo nekasdieninius patiekalus. Šaltiems užkandžiams papjaustydavo naminės rūkytos dešros, kumpio. Vištienos sultinyje išvirdavo naminius makaronus arba ryžius. Sriubą supildavo į vazą ir kiekvienas įsipildavo į lėkštę. Karštiems patiekalams troškindavo gaidžiukus, kepdavo kalakutą „kurkiną“ su slyvomis. Kartais išvirdavo skilandžio. Jeigu neužaugdavo paukščiai, net bekoną pjaudavo. Tada kepdavo kumpį, troškindavo šonkaulius ar „palendricą“ (kiaulienos raumenį prie nugarkaulio). Ištroškintą „palendricą“ apdėdavo bulvėmis ir slyvomis. Keptą ar troškintą mėsą sudėdavo į dideles lėkštes „polomickus“, apdėdavo bulvėmis, slyvomis. Supjaustydavo svogūnų laiškų, salotų, įberdavo druskos ir sumaišydavo su grietine...”

LT100 rekomenduoja švęsti:

- kepkite naminę duoną;

- skanaukite šviežias uogas, vaisius, daržoves;

- dalyvaukite atlaiduose savo miestuose ir miesteliuose.

Pasirinktą momentą fiksuokite ir nuotrauką kelkite į savo žaidėjo galeriją.