Uždaryti
Uždaryti
Taip
Ne
Uždaryti
Pasitikrink ar įrenginio nustatymuose įjungta buvimo vietos (auto location) funkcija.
Uždaryti
Patvirtinti
Atšaukti
Uždaryti
Įveskite savo el. pašto adresą ir mes atsiųsime Jums naują slaptažodį.
Thank you!
Uždaryti
Kartu keliauti smagiau? Tuomet suburk komandą ir padovanokite savo kelionę Lietuvai!

LT100 primena – komandoje negali būti daugiau nei 30 žaidėjų, tad pakvietimų skaičius ribotas.

Gero kelio!
Thank you!
Meniu

Susipažinkit - lietuviškų desertų karalius

Slinkite žemyn

Nepamirštama kelionių po Lietuvą gastronominė patirtis – šakočio kepimas krosnyje.

Tarp gausybės miltinių, bulvinių ar mėsos patiekalų lietuviška tradicinė virtuvė nepasižymi gausybe desertų. Tačiau išskirtinis saldus kepinys, be kurio neapsieina nei viena lietuviška šventė, yra šakotis. 

Šis daugelio mėgstamas lietuviškas saldumynas turi ilgą istoriją ir dažnai nepelnytai nurašomas, kaip vokiškojo „Baumkucheno“ giminaitis. Keliaujant po Lietuvą, projektas „LT100: mano kelionė Lietuvai“ kviečia nepamiršti gastronominių patirčių ir patiems išvysti bei išbandyti, kaip kepamas lietuviško švenčių stalo pasididžiavimas – šakotis.

Visai netoli Druskininkų, Jaskonių kaime esančioje sodyboje „Ignė“, lankytojų laukia ne tik vienintelis Lietuvoje šakočio muziejus, bet ir įdomūs edukaciniai užsiėmimai. Šakočių kepyklos „Romnesa“ savininkas Romualdas Spulis lankytojams žada nepamirštamus įspūdžius ir gardžiausius šakočių skonius.

„Šakočio kepimo edukacijų metu lankytojai ne tik sužino daugiau apie šakočio istoriją, bet ir patys išbando kepimo procesą. Lankytojai turi galimybę pilti tešlą ant besisukančio veleno, patys formuoja šakočio „šakeles“. Edukacijos metu degustuojamos skirtingos šakočio rūšys, mūsų specialistai papasakoja, kuo jos skiriasi, demonstruoja filmą apie tradicinio lietuviško kepinio analogus užsienio šalyse“, – pasakoja R. Spulis.

Lietuviškasis šakotis dažnai klaidingai vadinamas „Baumkuchenu“, siejant jį su vokiškuoju kepiniu.

„Vokiškas „Baumkuchenas“ nuo šakočio skiriasi viskuo. Pirmiausia, jo visai kitokia išvaizda, jis neturi „šakelių“. Taip pat skiriasi ir kepimo procesas. Kepant „Baumkucheną“ velenas merkiamas į tešlą daugybę kartų, o iškepus ir perpjovus jį, matomos rievės, visai kaip medžio kamieno“, – pasakoja R. Spulis.

Lietuviškasis šakotis turi daug analogų visame pasaulyje. Į šakočius panašius kepinius kepa Latvijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Rumunijoje, Vengrijoje, Portugalijoje, Švedijoje ir net Japonijoje.

„Panašūs į mūsų šakotį kepami desertiniai kepiniai Lenkijoje. Tačiau, mūsų lietuviškas šakotis išskiria eglutės forma, „šakelėmis“, savitu kepimo procesu ir rankų darbu, žinoma, švelniu skoniu bei maloniu aromatu“, – teigia R. Spulis.

 Kelionių po Lietuvą projektas „LT100: mano kelionė Lietuvai“ kviečia išbandyti šakočio kepimo edukacinius užsiėmimus ir daugiau sužinoti apie šį tradicinį desertą.

Nežinai kur galėtum pamėginti išsikepti šakotį? Spausk čia https://100kelione.lt/pajausk/sakocio-kepimas