Uždaryti
Uždaryti
Uždaryti
Taip
Ne
Uždaryti
Pasitikrink ar įrenginio nustatymuose įjungta buvimo vietos (auto location) funkcija.
Uždaryti
Patvirtinti
Atšaukti
Uždaryti
Įveskite savo el. pašto adresą ir mes atsiųsime Jums naują slaptažodį.
Thank you!
Uždaryti
Kartu keliauti smagiau? Tuomet suburk komandą ir padovanokite savo kelionę Lietuvai!

LT100 primena – komandoje negali būti daugiau nei 30 žaidėjų, tad pakvietimų skaičius ribotas.

Gero kelio!
Thank you!
Meniu

KULINARINIS PAVELDAS

LT100 linki gero apetito!
Slinkite žemyn

Nacionalinės lietuvių virtuvės valgiai – sotūs ir gausūs. Mėsos patiekalai, miltiniai produktai, daugybė pieno gaminių, riebūs padažai – tai, ką mėgstame valgyti nuo seno.

Dažniausiai nacionalinio patiekalo simboliu įvardijami cepelinai, tačiau jie į krašto virtuvę atkeliavo ne taip ir seniai, vos prieš šimtmetį, o receptas labiau vokiškas nei lietuviškas. O varškės sūrį, sviestą, kiaulieną ir žvėrieną, įvairias žuvis, pupas, žirnius, ropes lietuviai valgo ištisus šimtmečius. 

Bajoriška virtuvė pasižymėjo įvairesniais mėsiškais valgiais, gardintais tuo metu brangiais prieskoniais, taip pat riebiais miltiniais kepiniais ar virtiniais. O liaudies virtuvėje karaliavo pieno produktai, grūdinės kultūros ir ankštinės daržovės, ropės, kopūstai, uogos ir riešutai.

Jei archeologų paklaustumėte, kas yra tradicinis lietuvių patiekalas, greičiausiai sulauktumėte atsakymo, kad avižinė košė, ja maitintasi dar gerokai prieš mūsų erą, kiek vėliau – juoda duona.

Įvairiais laikotarpiais draugavome ir dabar tebedraugaujame su daugybe tautų (žydais, karaimais, totoriais, lenkais, gudais ir t. t.), tad ryšiai natūraliai atsiskleidžia virtuvėje. 

Mėgstate koldūnus ar šimtalapį? Dėkokite totoriams. Patinka kibinai? Tai karaimų paveldas. Mugėse nepraleidžiate progos įsigyti plikytų riestainių? Pirkdami prisiminkite žydiškas tradicijas.

O kur dar Lietuvos regionai su savo kulinarinėmis subtilybėmis! 

Žemaitiškas kastinys, aukštaitiški sūriai, dzūkų bandos, suvalkiečių lašiniai – būtų galima vardyti ir vardyti.

Tad LT100 linki gero apetito ir kviečia paragauti įvairių Lietuvos regionų valgių!


LT100 tašką pelnysite, įvykdę vieną iš šių užduočių:

- įamžinkite mėgstamiausią nacionalinės lietuvių virtuvės patiekalą;

- įamžinkite savo aplinkoje ar artimųjų būryje gaminamą lietuvišką patiekalą.

Nuotraukas kelkite į savo kelionės profilį.


Nuotrauka - Pauliaus Rakštiko